Spring naar inhoud

INTERVIEW Veranderen om te werken aan verandering

De energietransitie vraagt om grote veranderingen; in de maatschappij, maar ook in het werk van Gasunie en onze ruim 1600 medewerkers. Niet zo vreemd dus dat ook onze bedrijfscultuur aan het veranderen is. Hoe is het om in zo’n veranderlijke omgeving aan een nieuwe functie te beginnen? HR-adviseur Arjan Hofman en projectmanager Paul Hooft begonnen allebei in 2021 aan een nieuwe uitdaging.

Je blijven ontwikkelen

Arjan: “Ik werk al sinds 1990 bij Gasunie, de laatste jaren als leidinggevende op de afdeling onderhoud. Een paar jaar geleden realiseerde ik mij dat ik vooral veel belangstelling had voor de HR-component van mijn functie. En ik dacht, ik ga het gewoon doen. Ik heb de opleiding HRM in deeltijd gedaan, ben in april 2021 afgestudeerd en kon direct beginnen op de HR-afdeling van Gasunie. Ik was nog niet uitgekeken op mijn oude functie, maar vind wel dat je je als mens moet blijven ontwikkelen. Het is ook gewoon leuk om je kennis te verbreden.”

Bouwen aan een betere wereld

Ook Paul was toe aan verandering. “Ik ben hier sinds april 2021 en ben verantwoordelijk voor de projecten in West-Nederland rondom aardgas, maar ook CO2, warmte en waterstof. Ik doe al 25 jaar projecten in de procesindustrie over heel de wereld. Bij zulke bedrijven gaan de investeringen altijd op en neer. Mijn vorige werkgever begon wat te krimpen, terwijl ik juist goed ben in bouwen. Bij Gasunie verwachten we de komende tien jaar voor € 7 miljard aan assets te realiseren. Dat is vaktechnisch interessant en ik kan bovendien bijdragen aan het verbeteren van onze wereld.”

Rol in de energietransitie

“Ik zocht een bedrijf dat fors zou investeren in assets binnen de energietransitie,” gaat Paul verder. “Maar ook het gevoel van Gasunie trok mij aan. Een bedrijf dat geeft om zijn mensen en om zijn rol in de maatschappij. Dat sprak mij aan: als professional en als mens.” Arjan: “Uitbreiden geeft altijd energie. Het is ook een mooi compliment voor Gasunie dat we deze nieuwe rol in de energietransitie voor elkaar hebben gekregen. Dat was zeker geen gelopen race en ik voel me gewaardeerd als medewerker en als bedrijf dat we dit mogen doen.”

Minder bescheiden

Paul haakt hier meteen op in. “Ik vind het interessant hoe je dat verwoordt, Arjan. Ik sta er anders in: natuurlijk is Gasunie de beste partij om deze rol te pakken, de meest logische partij. We hoeven niet het gevoel te hebben dat we moeten wachten op een goedkeurend knikje. Nee, we moeten het gewoon dóen. Dat is wel echt aan het veranderen in de bedrijfscultuur, denk ik.” “Gasunie was inderdaad lange tijd erg bescheiden,” reageert Arjan. “We vonden het niet zo bijzonder dat door ons het aardgas bleef stromen.”

Lossere processen

Arjan: “Iets anders wat ik zie veranderen zijn de interne processen. In mijn nieuwe functie moet ik ook het nodige administratieve werk doen. Daar zie ik niet altijd de toegevoegde waarde van in. Dat moet toch anders kunnen. Ik ga die discussie wel aan om dingen te veranderen.” Paul: “We komen uit een tijd waarin het logisch was om een ambtelijk bedrijf te zijn. De werkprocessen zijn door de jaren heen helemaal fijn geslepen. Ik heb het afgelopen jaar gezien dat we waar het kan losser en pragmatischer aan het worden zijn. Dat is natuurlijk wel iets waar we ook voor moeten waken. Ons werk is van vitaal belang en moet veilig gedaan worden. Dus enige ambtelijkheid is logisch. De kunst voor ons wordt om die nieuwe dingen te doen zonder de waarde van het oude kwijt te raken.”

Vakbekwame mensen

Paul: “De mate van zelfsturing is sowieso heel hoog bij Gasunie, zeker als je bedenkt wat een groot bedrijf het is. Iedereen mag en durft zelf beslissingen te nemen. Dat vind ik heel mooi en dat past bij mij. We hebben hier allemaal vakbekwame mensen; die hebben mij echt niet nodig om allerlei beslissingen te nemen.” Arjan knikt instemmend.

Bereid om te veranderen

Zit durven veranderen misschien meer in het DNA van Gasunie dan het soms lijkt? Arjan: “Als je wat wilt, dan kan er heel veel in dit bedrijf,” vertelt Arjan. “Dat is eigenlijk altijd al zo geweest. Toen ik ruim dertig jaar geleden solliciteerde, vertelde mijn gesprekpartner mij over al zijn verschillende functies. Dat heeft mij toen over de streep geholpen om voor Gasunie te kiezen. Je kunt hier veel kanten op.” Paul: “Ik heb in mijn eerste jaar ontzettend veel mensen ontmoet. Iedereen is zich ervan bewust dat we moeten veranderen. Ik zie niemand vastgeroest zitten. Dat iedereen zo veranderingsbereid is, vind ik een positieve verrassing.”