Spring naar inhoud

INTERVIEW Vergroenen in de hele keten

Voor Gasunie houdt de energietransitie niet op bij het aanleggen van infrastructuur voor nieuwe, duurzame energievormen. Onze eigen bedrijfsprocessen moeten ook groener worden. Dat kunnen we niet zonder onze toeleveranciers. Peter Wagner, Head of On-Site-Account Management Benelux van Linde, en Hans Jonk, Manager Network Development & Planning GTS, vertellen hoe de duurzaamheidsambities van Linde en Gasunie vorm krijgen in de productie van groene stikstof. 

Productie van gassen

Peter: “Linde is wereldwijd marktleider in de productie van industriële gassen, bijvoorbeeld voor de chemische industrie, ziekenhuizen en de levensmiddelensector. De productielocatie van Linde Gas in IJmuiden is de grootste fabriek van Linde in West-Europa en levert gassen aan onder andere Gasunie-dochter GTS. De mensen van GTS en Linde werken dagelijks samen en dat al zo’n dertig jaar. Het gaat om enorme volumes aan stikstof en GTS is dan ook een van onze grootste klanten in Europa.” 

Stikstof voor de gaskwaliteit

Hans: “We werken inderdaad al heel lang samen met Linde. Maar de afgelopen jaren is onze behoefte aan stikstof flink gestegen. Dat komt door de afbouw van de aardgaswinning in Groningen. Hierdoor importeren onze shippers meer hoogcalorisch gas (H-gas). Door dit H-gas te mengen met stikstof, kunnen wij er het laagcalorische gas van maken dat we gewend zijn te gebruiken in Nederland. De helft van de stikstof maakt GTS momenteel zelf, de andere helft wordt geleverd door Linde.” 

Hoge energieconsumptie

Peter: “We maken de stikstof van buitenlucht. Dat wil zeggen, we scheiden buitenlucht in zuurstof en stikstof. Je kunt het vergelijken met het destillatieproces voor het maken van sterke drank, waarbij je ook gebruikmaakt van de verschillende kookpunten van stoffen. Het klinkt misschien simpel, maar in werkelijkheid is het een omvangrijke technische operatie. We werken met grote machines en leveren de stikstof gasvormig op een druk van 80 bar. Het hele proces kost bovendien veel energie.” 

Groene ambities

Hans: “En dat energiegebruik willen we dus vergroenen. De ambitie van Gasunie is om onze energieconsumptie 100 procent groen te maken. Het liefst ook van lokale bronnen, zoals groene stroom van de Nederlandse Noordzee. Daarbij kijken we niet alleen naar onze directe energieconsumptie, maar naar de hele keten. Daarom vragen we onze leveranciers om hetzelfde te doen. Het is een van onze Gasunie Green Deals. We zijn dan ook heel blij dat Linde mee wil werken.” “Ook Linde heeft ambitieuze doelen,” vult Peter aan. “We gaan onze emissies de komende jaren drastisch terugbrengen, onder andere door meer groene energie te gebruiken en door onze processen energiezuiniger te maken.” 

Van groene oorsprong

Hans: “De eerste stap voorwaarts is werken met GvO’s. Samen zorgen we ervoor dat deze Garanties van Oorsprong rechtstreeks zijn gekoppeld aan de productie van Linde. Dat betekent dat we op papier kunnen waarborgen dat er groene energie is gebruikt voor de productie van de aan ons geleverde stikstof. In de toekomst willen we in plaats hiervan direct groene stroom inkopen bij een duurzame bron. Maar dat ligt ingewikkeld en kost tijd. In de tussentijd zijn certificaten een goede oplossing: de kortste klap qua vergroening en bovendien echt een mijlpaal voor beide bedrijven.” 

Mijlpaal in de keten

“Linde is voor ons de eerste grote leverancier die dit doet,” gaat Hans verder. “Dat een leverancier op zo’n manier meewerkt aan onze groene ambities, dat zie ik wel als een groot succes.” “Voor ons is dit ook nieuw,” vertelt Peter. “GTS is een van onze eerste klanten waar we zulke grote volumes van een groen product aan verkopen. Maar er is geen twijfel over mogelijk dat dit gebruikelijker moet worden; dat ketens in hun geheel groener moeten worden. Overheden, regelgeving, burgers: alles en iedereen beweegt richting een groenere economie. En elke markt kent initiatiefnemers, zoals wij nu. De rest zal zeker volgen. Ik verwacht een enorme stijging van groene productie en dergelijke samenwerkingen in de komende vijf jaar.”

Trots op onze rol

Peter: “Het lastige in de keuze tussen grijze en groene stroom is dat je het niet kunt zien aan het eindproduct. De stikstof, of welk product je ook maar maakt, wordt er niet anders van. Maar het gebruik van groene stroom maakt het wel duurder. Essentieel voor de energietransitie is dus de bereidheid om ervoor te betalen.” Hans: “Vergeet niet dat Gasunie een staatsdeelneming is. We voelen een bepaalde verantwoordelijkheid. Als wij het niet doen, wie dan wel? We willen vooroplopen in dit soort ontwikkelingen. Dat dit nu lukt in onze samenwerking met Linde, daar ben ik erg trots op.”